Elleve ting du skal tænke over inden du bliver biavler!

En artikkel af Melissa Caughey
Oversat af Jan Sæther fra http://www.keepingbackyardbees.com/

Biavl er en fantastisk og meget stor oplevelse. Jeg gætte på, du vil sige at jeg var bestemt til at blive en biavler, fordi jeg var blevet opkaldt efter en honningbi (Melissa).
Igennem årene har jeg mødt så mange mennesker der har spurgt mig, hvordan man kommer i gang med biavl. Derfor har jeg besluttet at udarbejde en liste af ideer og tanker som man skal overveje inden man begynder med biavl som hobby.

Undersøg, om du om holde bier i dit område. Spørg på din lokale kommune og find ud af om biavl er tilladt. I Danmark har alle lov til at holde bier i en lille målestok, men bierne må ikke genere dine naboer.  Du kan godt få problemer med din kommune hvis du vil have 10 bistader på en almindelig parcehus grund.

Læs alt, hvad du kan om biavl. Lær om biavl ved at tjekke bøger for begyndere i biavl på dit lokale bibliotek eller hos den lokale boghandel.

Bliv medlem af den lokale biavlerforening (BF)  / tag et begynderkursus i biavl. Find ud af  om der er en lokal biavler forening i nærheden af dig. Hvis der er en BF, vil du finde at mange af dem tilbyder begynderkurser, og tilbyder dig en mentor.

Spørg dig selv, hvorfor du gerne vil holde bier. Der er mange grunde folk vil holde bier. Nogle mennesker holder bier fordi de vil høste deres egen honning, andre holder bier, for at hjælpe med den bestøvningen af blomsterne i lokalområdet og andre holder bier for at hjælpe med at komme gennem den  globale krise som honningbierne befinder sig i.

Er du bange for at blive stukket? Du vil blive stukket, uanset hvor mange lag af beskyttende bidragt du er iført. Ja, selv i en fuld b dragt med handsker. Betyder det noget for dig? Er du okay med at blive stukket?

Er du allergisk over for insektbid eller stik? Hvis det er tilfældet, kan du overveje at blive testet af en allergolog, for at finde ud af om du reagerer på honningbistik, inden du bliver alvorlig involveret i denne hobby. (Man kan godt være allergisk over for hvepsestik, men ikke bistik-og omvendt).
Hvis det viser sig du har en mild allergi mod bistik, er du i samme situation som en masse andre af biavlere.  Når de går til deres bier har de altid en Epi-pen og en mobiltelefon i lommen ”just in case”. Hvis du er alvorligt allergisk for bier, skal du genoverveje dine planer.

Være en hensynsfuld nabo. Overvej at spørge dine naboer om hvad de synes! Har de noget imod at du får bistader i din have? Være parat til at forklare og undervise dem om bier, og hvorfor du gerne vil holde bier.

svaerm
Denne biavler overfører en sværm han fanget fra en bikube til et almindeligt bistade. Photo Credit.

Har du en god placering til dine bier? Har du et god sted i din have til dine bier? Hvis ikke, er der så et andet sted, hvor du kan have dem stående? Honningbier flyver op til 7 km. efter foder (nektar og pollen). Bistaderne bør placeres så de får lidt sol i løbet af dagen og er beskyttet mod kraftig blæst. Bistaderne bør også være let tilgængelige hele året rundt for din skyld.

Kan du løfte mindst 15-20 kg? Nogle stader kan være meget tunge, når de er fyldt med honning. Der er forskel på de forskellige typer af stader, og hvis du ikke har en speciel stærk ryg, bør du vælge en stadetype, der ikke udsætter dig for tunge løft. (Lav Normal) Biavl kræver en vis  fysiske styrke!

sne og stader
Stader er nødt til at have deres indgange ryddet for sne efter voldsomme snestorme. Photo Credit

Kan du passe bistaderne året rundt? Bor du det samme sted hele året rundt eller er du bortrejst om vinteren? Hvis du er væk i længere tid, er det en god idé at have en back-up biavler, til at hjælpe med at kigge efter dine stader.

Har du råd til det? At få begyndt rigtigt med biavl som hobby kan være dyrt, og koster ofte  omkring 3500 kr. for et stade og materialer og ca. 1200 kr. for en bifamilie det første år. Det anbefales af mange vigtige grunde, at du begynder med to bistader.

Om forfatteren: Melissa er en hobby hønseholder, biavler, gartner, håndværker og kok.